1/2/12

Turkiye Ekonomisi: İkinci bir Lale Devri


          Ekonomimizde, özelleştirme ve devamlı yükseltilen vergi/harclardan oluşturulmuş sahte bir ekonomik büyüme var.
-        Gelişmiş ve Gelişmekte olan 42 ülkeler arasında:
o   10 yıllık hükümet tahvillinde en yüksek faizi veren dordüncü (4),
o   Tuketici fiyat artısında beşinci (5),
o   Cari acık da ise birinci (1) ülke durumdayız.
o   Amerikan dolarına karşı en cok deger kaybeden ülke de biziz. Dolar bir yılda 1.52’den 1.89’a cıktı. Turk liramız, dolara karşı %20 deger yitirdi.

İkinci bir Lale Devri yaşıyoruz. Borc üzerine borç yaparak büyüyen, elindeki neredeyse bütün kurum ve mal varligini, iclerinde devamli kavga halinde oldugumuz Yunanistan, Fransa ve Israel başta olmak üzere bircok yabanci ülkeden şirkete satan bir hükümet.

Vergiler:
-       Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), yüzde 10.26 artırıldı
-       Veraset ve İntikal Vergisine tabi tutarlar yüzde 10.26 oranında artırıldı.
-       Emlak vergisinde binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, yeni yılda yeniden değerleme oranı olan yüzde 10,26 oranında artırıldı.
-       Özel İletişim Vergisi yuzde 8.82 oraninda artırıldı
-       1 yıllık pasaport harcı yuzde 9.97 oraninda artırılarak 112,5 liraya çıkti.
-       Trafik cezaları da yüzde 10.2 oranında artırıldı.

Peki ya memurlara yapilan zam: 3+3 yani yuzde 6…

Peki ekonomi bu kadar iyi durumdaysa, devlet memurlarina neden yapilan zamlarin altinda zam yapiyor diye sorarlar?

Ozellestirme:
Hemen saldırıya gecip “Ama KITler zaten cok zarar ediyordu, satılmalıydı.” demeyin ama. Bu “özelleştirilen” sirketlerin icinde kâr yapanı yok muydu? Peki yaptıklari kâr’ın yanında satılma bedellerini icinize sinderebiliyor musunuz?

İşte “özellestirilen” birkac kurum:


KURUM
ULKE
1
Garanti'nin yarısı
ABD
2
Tekel'in içkisi
ABD 
3
Tekel'in sigarası
ABD + Ingiliz
4
Araç muayene işi
Alman
5
Demir Döküm
Alman
6
Türk Telekom
Arap
7
Enerjisan'ın yarısı
Avustralya
8
POAŞ
Avustralya
9
Petkim
Azeri
10
Denizbank
Belcika
11
Eczacıbaşı İlaç
Cek
12
Turkcell'in yarısı
Fin ve Rusya
13
Başak Sigorta
Fransız
14
TEB
Fransız
15
İzocam
Fransız
16
Döktaş
Fransız
17
Oyakbank
Hollanda
18
Dışbank
Hollanda
19
İzmir Limanı
Hong Kong
20
Telsim
Ingiliz
21
Kuşadası Limanı
Israil
22
Cbank
Israil
23
Yapı Kredi'nin yarısı
Italya
24
Şekerbank
Kazak
25
Adabank
Kuveyt
26
Türkiye Finans
Kuveyt
27
Avea
Lubnan
28
MNG Bank
Yunanistan
29
Finansbank
Yunanistan

AKP milletvekili Cengiz Yavilioğlu’nun hazırladığı “Dünyada ve Türkiye’de Özelleştirme Uygulamaları” başlıklı raporda özelleştirme öncesi kâr eden ve kamuya gelir payı (temettü) sağlayan pek çok şirketin özelleştirme sonrası zarar ettiği, pek çok sektörün istihdamında da azalma olduğu goruldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in altina imza atti rapordan birkac onemli nokta:
-       “Çimento: Özelleştirmeden önce kâr eden Ankara, Gaziantep, Ladik, Şanlıurfa, Bartın çimento sanayi şirketleri özelleştirmeden sonra zarara geçmiştir. Özelleştirme sonrası çimento sektöründe 1693 kişilik bir personel azalması olduğu görülmektedir.
-       Madencilik: Konya Krom Magnezit özelleştirme öncesinde kâr eden bir şirket olmasına karşın, özelleştirme sonrasında zarar ettiği anlaşılmıştır.
-       Demir-çelik: Özelleştirme öncesinde Erdemir’den yıllık ortalama 16.4 milyon dolar temettü sağlanmış, yıllık ortalama 6.4 milyon dolar kaynak aktarılmıştır. Sektörde toplam 1361 kişilik bir istihdam azalmasının olduğu görülmüştür.
-       Petrol ve ürünleri: Özelleştirme öncesinde TÜPRAŞ’tan yıllık ortalama 90 milyon dolar, POAŞ’tan 45.7 milyon dolar, Petkim’den 40.8 milyon dolar temettü elde edilmiştir. TÜPRAŞ’a ortalama yıllık 12.4 milyon dolar, POAŞ’a 10 milyon dolar, Petkim’e de 1.5 milyon dolar aktarılmıştır. Petkim’in özelleştirme öncesi net kârı, özelleştirildiği yıl 2008’de zarara dönüşmüştür.
-       Bankalar: Sümerbank ve Etibank özelleştirme öncesinde yıllık ortalama net kâr eden bankalar olmalarına karşın özelleştirme sonrasında net zarar açıklamışlardır.
-       Gıda: Süt Endüstrisi Kurumu (SEK) ve Et Balık Kurumu’nun (EBK) özelleştirme sonrası net kâr/zararları ve alıcı firmalar tarafından yatırım yapılıp yapılmadığıyla ilgili veri elde edilememiştir. SEK’e ait 32 işletmeden 25’i özelleştirme sonrasında kapatılmış, 2 adet işletmeden de bilgi alınamamıştır. EBK’ye ait 16 adet et kombinasından ise 9 adedi kapatılmıştır.
-       Tekel: Alkollü İçkiler Sanayi’nin özelleştirme sonrası net kârı özelleştirme öncesine göre daha düşük olmuştur.”

0 Yorumlar / Comments:

 

Tolun Ozarslan | Yazilim Testi | Bira İçer misin? | Yazılım Ortağı | Mutluluk İçin